Etiketter

, , , , , , , , , , , , , ,

Att M/S Polfors redan kl. 8 på morgonen är på väg till sin kajplats vid Söder Mälarstrand betyder nog att elever och lärare återvänder efter en ganska lång färd. Kanske renutav med nattnavigation. Men nu gissar jag bara. Här är fartyget precis under Essingeleden.

Polfors byggdes i AArhus 1967 och bara elva år senare köptes hon av Stockholms stad som utbildningsfartyg och år 2000 köptes hon så av Sjömansskolan. Jag har lärt mig känna igen hennes motorljud och tänker: Jaha, nu kommer Sjömansskolan.

Vårkrage heter den här solgula blomman som tydligen lätt bildar välordnade rabattmattor. Som här vid Anders Reimers väg.

Här är samma blomma, som också kallas Gemsrot, i en kolonilott på Långholmen.


En rödmålad stuga med vita husknutar på en annan kolonilott.

En aurorafjäril besöker en löktravsblomma. Löktrav, som förr användes bl.a. mot andtäppa och som smaksättare i såser, är värdväxt inte bara för aurorafjärilen utan också för flera andra fjärilsarter, bland dem rapsfjäril och rovfjäril.

Det är faktsikt 3 båtar vid Norr Mälarstrand på den här bilden: Kustbevakningens miljöräddningsbåt KBV 046 S/WR, som har KBV 410, en snabbgående övervakningsbåt av typ stridsbåt E, vid sin sida och så en sådan där sightseeingsbåt som säkert många av oss i den äldre generationen kallar Paddan, oavsett vad den må heta idag.