Etiketter

, , , , , , , , ,

Ja, jag åkte båt också på Hamnens Dag. Söderarm fungerade som färja mellan Skeppsbron och Stadsgården och när jag upptäckte fåtöljerna framför panoramfönstren i stäven, så köpte jag kaffe och bulle och åkte fram och tillbaka några gånger.

På bilden ovan syns Söderarm från Fyrbjörns däck. När jag frågade var Fyrbjörn har sin hemmahamn så fick jag svaret att hon i och för sig hör hemma i Norrköping men att hon mestadels är till sjöss. Mycket att stå i för ett fartyg som har till uppgift att göra farvattnen säkra. Och som bygger nya fyrar bl.a.

Den här borren fascinerade mig.   Sjöfartsverkets Fyrbjörn är faktiskt en specialbyggd katamaran, vilket innebär att den har två tätt ihop sittande skrov. Det gör fartyget till en oerhört stabil arbetsplattform. Och det innebär också att borren kan användas från nu stängda luckor alldeles intill där den står. För att servera fler fakta: hydraulpumpen kan lyfta 1,6 ton 35 meter upp i luften. Imponerande!

Briggen Tre Kronor som ju har sin förankringsplats vid Kastellholmen gav nästan en medeltida känsla när hon på avstånd syntes i Stockholms inlopp.