Etiketter

, , ,

Frühlingsduft

Kordes (D) 1949

Ibland överträffar rosor sig själva, som Frühlingsduft gör i den här så vackra klasformationen. Blomvillig, starkväxande och tålig är Frühlingsduft, skapad 1949 av den tyske rosförädlaren Wilhelm Kordes, en fantastisk vårprinsessa på Rosängen.

Frühlingsgold

Kordes (D) 1937

Nästan näckroslika stora blommor har Frühlingsgold, som är en eufemär skönhet – blommorna varar ofta inte så mycket längre än en dag,

Maigold

Kordes (D) 1953

Wilhelm Kordes II
(1891 – 1976) brukar betraktas som en av världens mest framstående rosförädlare. Hans pappa, också han vid namn Wilhelm Kordes, startade den 1 oktober 1887 en handelsträdgård i Elmshorn som snart nog endast sysslade med rosor. När sönerna Wilhelm och Hermann så småningom övertog firman under namnet Kordes & Söhne, förde de den till världsrykte. Då hade företaget flyttat från Elmshorn till Sparrieshoop.  Man specialiserade sig på rosor som ägde skönhet, härdighet och friskhet. Idag frambringar firman 3,5 miljoner plantor per år och exporterar till mer än 30 länder.

1937 skapade Wilhelm Kordes II rosen Frühlingsmorgen, den första i en serie pimpinellhybrider som med sina namn hyllar våren. Det tyska ordet frühling betyder vår och dessa rosor är bland de första att blomma på våren. Tyvärr klarade sig just Frühlingsmorgen inte på min äng.

Sparrissoppa ligger straxt norr om Hamburg och jag tänker ofta på att dessa vackra vårrosor skapades under och i anslutning krigsåren.  Bombningarna av Hamburg under andra världskriget ägde rum från september 1939 till april 1945 av allierat flyg genom RAF och US AIR Force. Hamburg som Tysklands ledande hamnstad och som industricentrum med bland annat krigsvarv blev attackerat genom hela kriget. De mest förödande bombningarna skedde juli–augusti 1943. Det känns som att dessa underbara vårrosor är en tysk rosförädlares sinnesbild av att det trots allt alltid kommer en vår.