Texten nedan kommer från min hemsida Sparrownest som tyvärr blev hackad i höstas. Jag trodde att det var Webbhotellens självklara uppgift att se till att deras gäster inte blev hackade, men så är inte fallet. Lite vartefter kommer jag att på min blogg publicera de texter jag arbetat fram, för det vore ju synd att låta all info gå förlorad.

Pimpinellrosor härstammar från Skottland och är ytterst härdiga. De klarar mager jord och torka bättre än många andra rosor. De blommar i regel på försommaren och på hösten är de översållade av svarta nypon.

Pimpinellrosor har gått samma öde till mötes som andra gammeldags rosor, dvs. av de mängder av sorter som en gång odlades i Storbritannien finns endast ett ytterst litet antal kvar eftersom de konkurrerats ut av remonterande rossorter. Kordes i Tyskland har på 1900-talet frambringat nya Pimpinellrosor, hybrider, bl.a. Frühlingsduft från 1949. Och den danske rosförädlaren V. Petersen har skapat den vackra Aicha.

Peter D.A. Boyd söker återvinna mångfalden och skapa ordning i den namnoreda som råder. Han skriver:

if you are tempted to order some Scots Roses, ‘be warned’ that the naming of Rosa pimpinellifolia cultivars is a mess. Even though you order different names from different nurseries, you may get the same cultivar under different names.”

Den första att blomma på min Rosäng är Glory of Edzell och tätt i hälarna kommer så Mary Queen of Scots och därefter Nelly Kelly (Single Cherry).

Glory of Edzell

Glory of Edzell

Mary Queen of Scots

Mary Queen of Scots

Mrs Colville

Mrs Colville

Nelly Kelly (Single Cherry)

Nelly Kelly (Single Cherry)

Rosa pimpenellifolia, vildros