Etiketter

, , , , ,

/ Since I started to watch birds late in life I am quite proud that I succeded to identify this Greenfinch baby already when I was taking photos of it.  

Jag är stolt över att jag raskt kunde identifiera denna lilla grönfinksunge redan i fält – för att nu använda ett samma språkbruk som de riktiga fågelskådarna.

Jag började inte på allvar försöka känna igen fåglar förrän 2002 i samband med att jag köpte min första digitalkamera. Jag var då 60 år. Det som är toppen med digitalkameror är ju att man kan ta hur många misslyckade foton som helst – det kostar inget extra s.a.s. – och sedan kan man vid datorn försöka identifiera de fåglar man eventuellt fått en tillräckligt bra bild på.

Jag har genom åren tagit hundratals foton på exempelvis björktrast i hopp om att det ska vara en annan trast att kryssa i Artportalen.  Nu känner jag igen björktrast med blotta ögat, tittar efter den vita fjädrarna nära vingbasen. Också gräsandshonor har jag tagit massvis av foton på och smått ångestfullt undrat: är det här kanske en snatterand, eller en kricka eller rentutav en årta?

Stor hjälp för en novis som mig i fågelskådandet har Stockholms Betong varit, en kamratlig tävling rörande hur många fågelkryss man under ett år lyckas få ihop till i Stockholms innerstad. Duktiga skådare larmar när de upptäckt något intressant och sedan gäller det att hinna ta sig dit innan fågeln flugit sin väg.

Grönfink-unge-DSCN1491s_r-2

Vuxen Grönfink / Adult Greenfinch

Grönfink-vinter-IMG_3072a