Etiketter

, , , ,

/This area was earlier an industrial area and this hillside walk passed a wool factory.

Fabriksbacken heter så helt enkelt därför att den gick längs en yllefabrik och på den här gångvägen tog sig arbetare förr i tiden  till olika arbetsplatser.

Fabriksbacken-DSCN9778a_

Till Fabriksbackens ekar brukar ett par nötskrikor komma för att samla/kalasa på ekollon. Sedan flyger de tillbaka till Långholmen. Nötväcka, Större Hackspett och trädkrypare och många andra fåglar trivs också i det här området.

Fabriksbacken-DSCN9775

Fotot på den lilla granen är taget ungefär vid krysset på kartan. De vackra, välskötta husen här byggdes 1942 – 43, dvs under pågående krig.  Jag är lika gammal som dessa hus. Frågan är om jag stått emot tidens tand lika väl som husen.

HSB:s arkitekter Sven Wallander och Axel Grape ritade husen och Ulla Bodorff planerade parker, stenpartier samt planteringar.

Fabriksbacken-aktuell

Reimersholme är kanske Ulla Bodorffs mest kända bostadsområde. Ulla Bodorff var en av pionjärerna bland kvinnliga trädgårdsarkitekter i Sverige. Hon introducerade funktionalismen i den nordiska landskapsarkitekturen. Hennes kontor står bakom oräkneliga antal bostadsområden, framförallt åt HSB, på många orter i landet.

Klicka för att komma åt Parken-i-Staden-och-Staden-i-Parken-2012-sammanfattning.pdf

Om Ulla Bogdorff och diskussioners höga vågor runt förändringen av Reimersholme till ett bostadsområde kan man läsa här:
http://rojjan.se/stockholmiana/sodermalm/reimersholme/reimersholme01-d.htm

Ulla Bodoff, Trädgårdsarkitekt

På kartan från 1927 kan man se att den yllefabrik som tidigare låg längs Fabriksbacken. Där arbetade bl.a. fångar från Långholmens fängelse. Efter viss möda lyckades jag faktiskt hitta en bild på Stockholm Yllefabrik AB: https://www.flickr.com/photos/53303620@N03/4949238868/in/photostream/

Kartan går att klicka till en aning större storlek och då blir det lättare att se vilka olika verksamheter som bedrevs på ön. Som synes så upptog Vin- och spritcentralen en stor del av öns yta.

Fabriksbacken-1927-39-90