Etiketter

, , , , , , , , ,

/Dark, darker, darkest ….

Texterna har jag hämtat från min egen hemsida http://sparrownest.se/Mina%20rosor.htm

Rosa gallica Alain Blanchard
Vibert (F) 1839
Den berömde rosförädlaren Vibert, som själv deltagit i Napoleons armé, uppkallade rosen efter en hjälte från Normandie. Alain Blanchard var kapten för Rouens armborstskyttar och deltog i försvaret av staden på 1400-talet.

Alain-Blanchard-DSCN4508-(5)

Rosa bourbonica Zigeunerknabe, (Gipsy Boy)

Geschwind (HU) 1909
Rudolf Geschwind var skogvaktare till yrket. Att förädla fram vinterhärdiga rosor började han med som en hobby. Under åren 1860 – 1910 skapade han 140 olika sorter, däribland den vackra bourbonrosen Zigeunerknabe. Först på 1990-talet började man i roskretsar på allvar inse Geschwinds betydelse som rosförädlare. Då hade det rosarv han lämnat efter sig nästan gått förlorat. Rudolf Geschwind var ovanlig för sin tid genom att han använde sig av vildrosor för att skapa vinterhärdiga, friska och rikt blommande rosor för odling i parker och trädgårdar.

Zigeunerknabe-DSCN4053-(2)

Rosa centifolia Tour de Malakoff
Soupert & Notting (LU) 1856
Rosfirman Soupert & Notting bildades 1855 och året därpå introducerade de sina första två centifoliarosor: Tour de Malakoff och La Noblesse. Också det svenska kungahuset handlade rosor från Soupert & Notting och Oscar II fick en ros uppkallad efter sig: Oscar II. Roi de la Suéde. Den rosen skulle jag så himla gärna också vilja ha – eller åtminstone få se!

Tour-de--Malakoff-DSCN4660-(3)

Rosa gallica Tuscany, före 1596
Tuscany tillhör en grupp rosor som brukade kallas ”Mad Gallicas” p.g.a. sina vilda och intensiva färger. Velvet rose, sammetsros, är ett passande namn på denna skönhet som förblivit i odling under så många århundraden.

Tuscany-DSCN4473-(2) Tuscany-DSCN4504

Rosa gallica Charles de Mills 
(NL) före 1790
Charles de Mills är också känd under namnet Bizarre Triomphant, vilket man skulle kunna översätta med ”Det triumferande märkligt Säregna”, ett passande namn på en så egenartad ros som åtminstone jag tappar andan inför. ”Ett harmoniskt underverk”, har den franske rosexperten Francois Joyaux sagt.

Charles-de-Mills-DSCN4655-(3)f Charles-de-Mills
Rosa gallica Cardinal de Richelieu
Laffay (F) 1840
Uppkallad efter Cardinal Richelieu, (1585 – 1642), Premiärminister under Ludvig XIII i Frankrike. Rosen har samma mörkröda färg som en kardinalskappa och den räknas som en av de mörkast röda. Rosförädlaren Jean Laffay var en purpurröda färgens mästare när det gäller rosor och Nuit de Young är ett annat mästerverk.

Cardinal-de-Richelieu-DSCN4448

Rosa gallica L´Évêque
(F) före 1790
Det är en ros som fanns på slottet Malmaison, det slott där Napoleons första hustru, Joséphine, skapade en för Europa helt unik trädgård full av sällsynta växter. Konstnären Pierre – Joseph Redouté har avbildat denna vackra ros som var en bland de 250 rossorter som fanns i slottsparken vid kejsarinnan Joséphines död 1814.

L´Eveque-DSCN4681-(3) L´Eveque-DSCN4687d