Etiketter

, , , ,

När jag kom på idén att odla gammeldags rosor på en grusplan på Långholmen så läste jag runt på nätet för att få en uppfattning om vilka rosor som kunde vara lämpliga p.g.a. sin tålighet i olika avseenden: sjukdomsresistenta, skugg- och köldtåliga, förnöjsamma vad gäller jordmån. Skrev en lista och åkte till Plantagen vid Bergianska.

Där köpte jag rugosarosen Hansa. Ett förträffligt köp! Hansa är en fantastisk ros.Den 10 juli 2001 åkte jag så till Zetas och inhandlade där Albarosen Belle Amour. Mer blev det inte första året.

Men vilken sagolik tur jag hade! Belle Amour ingår inte i Zetas normala sortiment utan utgjorde en felleverans. Taggig som attan rände hon snabbt i höjden och visade en blomningsglädje som gjorde att jag vågade mig på fler buskrosor. Som Rosängens självklara drottning fortsätter hon att ge vacker och rik blomning – men rör henne inte, för så tappar hon kronbladen. Men tacka henne gärna – för det är tack vare henne som de blev en Rosäng med över 100 olika sorters buskrosor.

Belle Amour upptäcktes så sent som 1940 vid klostret Elbeuf som ligger 20 km från Rouen. Nancy Lindsay, 1896 – 1973, var den som upptäckte rosen. Hon var enda dottern till Norah Lindsay, en i England mycket känd trädgårdsarkitekt, och Nancy ärvde hennes trädgårdsintresse.

Belle Amour har en lätt laxfärgad toning i sitt rosa och doftar myrra. Graham Stuart Thomas menar att detta tyder på ett släktskap med Rosa arvensisrosen Ayrshire Splendens.