Etiketter

, , , , , , , , , , ,

… men hamnade i Lindholmen. Och det blev riktigt lyckat. Karta över Kårsta hade jag kollat. Bilder på Goole likaså. Men Lindholmen? Valde en väg som sade sig leda till Lindholmens Gård. Allén gjorde att det var tillräckligt lockande att fortsätta.

IMG_0907d

Plötsligt hamnade jag vid en anslagstavla som berättade att Gustav Vasa var född här, på Lindholmens Gård, nu i ruiner. Oj. Det hade jag inte en ANING om. Spännande. Vackra stenar. Är det här resterna av Lindhagens gård? ”Nej”, sa en man med kamera, som dök upp ur skogen. ”Ruinerna ligger upp på kullen och följer man vägen, så kommer man till ett litet slott, det nya Lindhagens Gård.” Då går jag först dit”, sa jag.

IMG_0912

En härlig ekbacke låg  det en bit längre fram. Och en runsten uppe på kullen. Den måste jag se!

IMG_0917 IMG_0918

Ja, nu var det ju inte en runsten utan en minnestavla över Gustav Vasa. Kul! 12 maj 1496 var han född. 446 år plus 2 dagar före mig. Och resterna av Lindholmens Gård finns kvar.

IMG_0920

IMG_0929 Några svårfotograferade fåglar stimmade runt i en hög lönn. Domherrar! Jag hoppades få åtminstone en skaplig bild på dem. 6 stycken var de.

domherrre-IMG_0945f dokmherre-IMG_0949f

Nere på vägen igen var det lite trollskt. Man kan nog med gott fog tänka att det här var sjö på Gustav Vasas tid.

IMG_0950f

Nya Lindholmens Gård, byggd 1884. 3 bilder hann jag med innan jag blev bortföst. Privat.

IMG_0955d IMG_0954f IMG_0957d

Ännu lite längre fram bredde ett vackert landskap ut sig och där stod faluröda lador som jag som varande småländska givetvis ÄLSKAR.

IMG_0965f IMG_0976d

Är man odlare som jag och har fått in kirskål i trädgården, så lägger man märke till det överallt, tror jag. På tillbakavägen la jag i allra högsta grad märke till den stora mängden kirskål. Kanske hade man en gång odlat det vid gamla Lindholmsgården och det spritt sig därifrån. En dag kommer kirskål att ha erövrat hela världen.

kirskål-IMG_0984d

Dags för återfärd. Vid stationshuset stod ytterligare en minnestavla över Gustav Vasa. Kul!

IMG_0987