Etiketter

, , , ,

”Gråbo, Artemis vulgaris, är mycket lik malörten och har lika många dygder som denna, alltifrån att bota kvinnokrämpor och återbringa kära avlidna från underjorden till att skydda mot förgiftningar, tvinsot och obetalda räkningar!”, berättar Harriet Hjort i sin bok Blomstervandringar. En växt bra att ha på Rosängen, alltså. Reslig och gråtonad bildar den fin kontrast till rosor och andra plantor, särskilt de gula.

Kristi till ära och av honom välsignat placerade man i gamla tider ett kors gjort av gråbo på taket av sitt hus.

Gråbo-IMG_8433d gråbo-IMG_8432h

Om den magiska malörten, Artemisia absinthium, som räknas till både giftörter och läkeörter, har Harriet Hjort massor att berätta, bl.a. att man i en örtabok från fjortonhundratalet kan läsa: ”Är du grön som en lövgroda, mager som en poppel, minskar du dagligen i vikt och kastar du slutligen inga skuggor mer, så tag genast din tillflykt till malörten.”

Jag hade ursprungligen 3 ståtliga absintmalört på Rosängen men de vandrade alla bort, till underjorden eller himlen är osagt. Av de 200 kända malörter, Artemisia, som finns, har jag på ängen också försökt med åbrodd, romersk malört, pärlmalört, japansk malört, sandmalört, och vit malört, men likt den s.k. äkta malörten, Artemisia absinthium, har de alla vandrat ut i evigheten, så nu insisterar jag inte längre utan nöjer mig med gråbo. Tycker de är stiliga nog.

Artemisia-Absinthium,-Äkta-