Etiketter

, , , , ,

Att vraket efter 1600-talsskeppet Grå Ulven syns bättre än normalt vid Kastellholmen beror på att vattenståndet är lägre än normalt. Den svart-vita fågeln på skeppets babord – eller kanske styrbord – är en strandskata.  Partnern ligger och sover en bit bord.

IMG_3062 IMG_3056

Att se strandskator mitt i Stockholm är i mitt tycke fantastiskt och än mer fantstiskt är att de häckar här. Ett par på Årsta Holmar och ett annat par i närheten av Kastellholmen – kanske på Kungens slott eller på Operataket straxt intill. 2008 höll en hel strandskatefamilj under några dagar till mitt i Stockholms Ström mellan Slottet och Operan: http://sparrownest.se/Vadande%20fåglar.htm

IMG_3065IMG_3055

På engelska heter strandskata Oystercatcher, Ostronfångare, och ordet ostron kommer igen också i andra språk, så man kan tryggt dra den slutsatsen att strandskator lever på ostron och är skickliga på att öppna dem. Men den äter även insekter, kräftdjur, blötdjur och maskar, och maskar är just precis vad de brukar gå och dra upp vid minigolfbanan i Tanto, ett stenkast bort från Årsta Holmar.

IMG_3023 IMG_3039 IMG_3044