Etiketter
Haematopus ostralegus, Huîtrier pie, Kastellholmen, Oysterctcher, Skeppsvraket Grå Ulven, Strandskata
Att vraket efter 1600-talsskeppet Grå Ulven syns bättre än normalt vid Kastellholmen beror på att vattenståndet är lägre än normalt. Den svart-vita fågeln på skeppets babord – eller kanske styrbord – är en strandskata. Partnern ligger och sover en bit bord.
Att se strandskator mitt i Stockholm är i mitt tycke fantastiskt och än mer fantstiskt är att de häckar här. Ett par på Årsta Holmar och ett annat par i närheten av Kastellholmen – kanske på Kungens slott eller på Operataket straxt intill. 2008 höll en hel strandskatefamilj under några dagar till mitt i Stockholms Ström mellan Slottet och Operan: http://sparrownest.se/Vadande%20fåglar.htm
På engelska heter strandskata Oystercatcher, Ostronfångare, och ordet ostron kommer igen också i andra språk, så man kan tryggt dra den slutsatsen att strandskator lever på ostron och är skickliga på att öppna dem. Men den äter även insekter, kräftdjur, blötdjur och maskar, och maskar är just precis vad de brukar gå och dra upp vid minigolfbanan i Tanto, ett stenkast bort från Årsta Holmar.
Jag såg strandskata i södra änden av Årstafältet (mot Östberga) förra året. Undrar om de möjligen häckade på taket till Partihallarna?
Ja, du, det ser ut att få förbli ett frågetecken på den punkten, för det finns inga strandskator rapporterade därifrån. FRån Trekanten däremot finns ett par rapporterat.
Fina bilder! Härligt att dessa vackra fåglar har kommit tillbaka!
/Kim Viktor
Ja, du såg kanske i morse att Göran sett Årstaparet idag. Nu är det ju lugnt på öarna ett tag framöver, så man kan ju hoppas att de beslutar sig för att häcka där igen – förra året fann de ju för gott att sticka någon annan stans. Om jag inte minns fel.