Etiketter

, ,

Ett helt gäng med långfärdsskridskoåkare under kunnig ledning. Så mysigt det ser ut!!!

Långfärdsskridsko-IMG_2131

Långfärdsskridsko-IMG_2125

Om man googlar på ”skridskor barn”, så kommer det upp moderna varianter av vuxenskridskor med en enda skena, helt olika de skridskor som jag och andra i min ålder gjorde vår debut med på isen – de hade 2 skenor och bands fast på pjäxorna. På fotot nedan kan man se ett par ”halvrör”, en lyxigare variant av de skridskor som avlöste de med 2 medar när man fått lite bättre balans. Halvrör räknades som finare än den något enklare varianten – jag kan fortfarande inte riktigt förstå varför. Båda sorterna trillade lika lätt av pjäxorna.

skridskor

Den lite enklare varianten kan man se hänga på väggen här i ett museum:

Gamla skridskor

På Facebook har det ett tag cirkulerat skämtsamma sammanställningar över vad vi lite äldre gjorde som barn och som idag skulle kallas Extremsport. Födda under kriget eller straxt efter hade vi föräldrar som var fullt upptagna med att bygga upp det välfärdssamhälle som idag nedmonteras, så vi fyllde själva våra dagar. Jag kan inte minnas att någon av mina föräldrar någonsin följde med mig, när jag skulle åka skridskor – de hade inte tid. Så där tultade man iväg själv, satte på sig skridskorna själv, åkte själv och traskade sedan hem själv. Ett av de bästa minnena från den tiden var att jag en gång fick hjälp att sätta på mig skridskorna av en något äldre pojke. Himlen ske pris! Mer än 60 år senare minns jag honom med namn och allt som en verklighetens Prins Valiant!

Jag har ibland funderat på hur lång väg det var som jag gick för att i 7-årsåldern och där runt kunna åka skridskor. Hela Storgatan fram och förbi kyrkan och sedan en bit till i lilla Vetlanda.  Med vuxenmått mätt skulle jag säga, att det rörde sig om en 3-4 kilometer. Men eftersom jag nyss checkat på kartan så vet jag att det rörde sig om cirka 1,5 km, dvs 3 km sammanlagt fram och tillbaka. Inte mer?, kan man kanske tycka. Men inte illa för en ensam 7-åring. Och att åka skridskor var ju inte den enda aktiviteten man hade för sig om dagarna.