Etiketter

, , ,

Jag har flera gånger uttryckt att jag tycker om det industrilandskap som man från Reimersholme ser på andra sidan Liljeholmsviken. Mina ögon finner estetik i färgerna och formerna på Cementa, Kolsyrefabriken och andra byggnader. Så Danne, kameran och jag tog oss över viken för att ta en promenad i Lövholmen och Gröndal bland det vi dagligen ser på avstånd.

Vad promenaden – i kombination med fräsch information på Internet – fick mig att förstå är att det planerade bostadsområdet kan bli riktigt lyckat med en arkitekt som på ett klokt sätt förenar det gamla med det nya. Planerna på att riva allt är skrinlagda och mycket av det gamla bevaras, så även i fortsättningen kommer jag bl.a. att få njuta av Slitefartygen vid Cementa. Jo, för mig är det en njutning. Jag gillar att se dem och i mitt närområde få bekräftat att Stockholm är en sjöfartsstad. Och – de knyter mig samman med farfars far, mästerlotsen O.A. Thompson i Slite.

2007 gjordes en intressant antikvarisk förundersökning av Kolsyrefabriken – http://www.utkiksbacken21.se/Industrier/kolsyrefabriken/Antikvarisk.pdf – och som man kan se av bilderna där, så var alla fönster då fortfarande hela. Min minnesbild säger att alla fönster som vetter mot Reimersholme var hela 2011 och att den verkliga förödelsen startade först då, för det är ju självlart att den inre miljön snabbare bryts ner när det saknas glasrutor.

Fotona i galleriet visar Kolsyrefabriken, vars öde tycks beseglat. Nästgårds ligger den vackert restaurerade Färgfabriken och de 2 sista fotona visar Beckers gamla kontorsbyggnad som likt Färgfabriken och Förbandsfabriken kommer att vara kvar.