Etiketter

, , , , , , , , , , , , , , ,

Frühlingsduft är en fantastisk ros – doftar gott och presterar redan före midsommare en mängd stora, otroligt vackra rosor.

Tyvärr angrips hon varje år av larver som förstör knopparna. Det är hallonviveln som bär sig så illa åt. Det gäller att vara hård och ta bort alla angripna knoppar, för om de hinner falla till marken så övervintrarna larverna där och nästa vår dyker de upp som vivlar. Jag måste trots min tuffa antivivelverksamhet missa en hel del angripna knoppar för varje år ökar antalet som förstörs. I år hjälper också frostmätarens larver till med att förstöra knoppar och Rosenvecklaren ger sig på både knoppar och skott – det är tydligen ett vecklarår.

Liksom Frühlingsduft så är Frühlingsmoren en pimpinellhybrid från Kordes & Söhne i Tyskland: http://sparrownest.se/Kordes%20Rosor.htm Frühlingsmorgen är betydligt mer sparsmakad i sin blomning än Frühlingsduft men ack så vackra blommorna är.

gen

Rosa Moyesii är också en ros som varit mycket sparsamkad i sin blomning – och sin tillväxt. Nu, sin sjunde sommar på ängen, börjar den äntligen sätta fart. Mandarinrosen som den också kallas, kommer från bergiga trakter i Kina och är alltså en vildros. http://sparrownest.se/Rosarter%20(Spieces).htm

Den här koltrasten ser ut att vara en del av rosportalen, lika blänkande svart.