Etiketter

, , , , , , ,

Rosor på en skogsäng ger verkligen speciella effekter och känslor. Ibland tycks rosblommorna dansa som färgstarka kokarder bland träden. Rugosa Hansa var den första buskrosor som jag köpte och planterade år 2001. Jag hade på Internet läst mig till vilka rosor som var skuggtåliga och kunde tänkas passa på en skogsäng. Jag ville ha tåliga gammeldags rosor. De blommar visserligen bara en gång per sommar men deras doft, tålighet och skönhet kompenserar detta fullt ut. 

Nu visade det sig att Hansa, som faktiskt ger en andra blomning och som skapades i NL 1905, till en början inte visade den förväntade sisun men – den kom efter några år. Och det kan ni läsa om här: http://sparrownest.se/Rugosa.htm  Hansa är en underbar ros, vanlig i våra parker.

Aicha är en storblommig pimpinellifoliaros, skapad 1962 av en dansk – Valdemar Petersen. ”Gammeldags rosor i dagens trädgård” har Petersen författat. Nu när träden har fått blad så står Aicha i dunkel. Ändå presterat hon så här fantastiska, vädoftande blommor.

Pimpinellifoliarosen Nelly Kelly har jag också under namnet  Single Cherry. Det är bara att upprepa roskännaren D.A.Boyds ord: ”If you are tempted to order some Scots Roses, ‘be warned’ that the naming of Rosa pimpinellifolia cultivars is a mess. Even though you order different names from different nurseries, you may get the same cultivar under different names.”

Men … namnoredan spelar ju egentligen ingen som helst roll. Rosen är bedårande söt under båda sina namn, med sin vackert röda färg och gråtonade baksida.