Etiketter

, , , , ,

Vi hade tur på vår kvällspromenad runt Reimersholme, Danne och jag. Straxt utanför Lilla Essingen rörde sig en 2-mastad skonare i lugn takt mot Riddarfjärden.

Många gånger vet man saker som man inte visste att man vet. Som det här med skonare. Pang, direkt på, så fanns ordet i mitt huvud och det gjorde att jag kunde googla mig fram till ett namn på henne – kameran klarade inte av att se det på ett så långt avstånd i skymningsljuset.

På den här bilden där hon just möter M/S Prins Carl Philip på väg till Drottningholm så kan man se hur stor hon är.

T/S Constantia heter hon, byggdes i Danmark 1908 i materialet ek, bok och fur. Hennes namn var då Minde. 1988 blev början på en renovering som ledde till hennes tid som skolfartyg och hon fick då namnet Constantia efter Dan Andersson dikt Jungman Jansson:

”Hej å hå, Jungman Jansson, redan friskar morgonvinden,

sista natten rullat undan och Constantia ska gå.
Har du gråtit med din Stina, har du kysst din mor på kinden,
har du druckit ur ditt brännvin, så sjung hej å hå!”

Constantia är kulturmärkt. Beteckningen T/S betyder att hon av Transportstyrelsen klassats som ett traditionsfartyg. På seglet står TS S 599 vilket är den identifiering som gjorde att jag kunde hitta fram till rätt skonare. Mer fakta om Constantia finns på hennes hemsida. http://constantia.se/se/history.php På det här fotot synd också en kanotist som just rundat Långholmens västra udde.

Så här vacker är den röda hagtornen vid Reimersholmebron. Båtarna på fotot har sin bryggplats vid Pålsundsparken Väst.