Etiketter

, , , , , , , , ,

Svartkämpar uppmärksammar man inte alltid, men när man väl gör det,  så tycker man kanske som jag att det är en vacker och gracil liten ört. Ur medicinskt perspektiv har den många goda egenskaper: den är antiseptisk och därför sårläkande och den hjälper mot hudsjukdomar och inflammationer i mage och tarm.


 ”Häst-Kastanier, fr. Österlanden: war ej bekant i Europa förr än 1550. Barken af dess fina qwistar pulweriserad beröms at nyttja som China mot frossan. Frukten är begärlig för hästar och nyttig at lägga smått skuren bland fodret, då de hafwa hosta och andtäppa. Dess mogna kärnor kunna utsås.”  Ur Anwisning til Wäxt-Rikets Kännedom av C. F. Hoffberg (1792)

Jag vågar inte säga om det det här är trubbhagtorn eller spetshagtorn. Blir förvirrad av de bilder som ska illustrera den ena eller den andra arten. Otroligt vackra i sin blomning är de i alla händelser. Den rosa varianten växer vid Västerbron. Oxel är ju det här. Både blommorna och bären påminner om rönnbär, men inte alls bladen. Insekten är ett trädgårdssandbi, Andrena haemorrhoa.