Etiketter

, , , , , , , , , , , ,

Vår efter vår, utan ans och skötsel, blommar Rosa Hugonis – Kinas gyllene ros – lika överdådigt vid Bergsunds Strand. En helt fantastisk blomning har denna vackra ros som nådde Europa i slutet av 1800-talet. http://sparrownest.se/Rosarter%20(Spieces).htm


Bollolvon doftar lika gott som syrener och blommorna påminner mig om mammas porslinsblomma. Den här busken växer på Reimersholme.

Hagtorn är inte bara en mycket vacker buske utan den är på flera sätt nyttig både för människor och djur. Hagtorn har en välgörande effekt på blodtrycket och stärker blodkärl och hjärta. Den ger fåglarna bra boplatser och bären utgör förträfflig mat. Man blir aldrig för gammal för att lära, brukade mamma säga, och igår lärde jag mig att det finns 4 olika huvudtyper av hagtorn: rundhagtorn, korallhagtorn, spetshagtorn och trubbhagtorn. Fotona visar rundhagtorn.  Ska spana in fler sorter på Långholmen.”Inom folktron förknippas syrenen med vidskepelser. En vanlig föreställning var att personer som är födda mellan 23 och midnatt kunde se spöken i blommande syrenbuskar under samma tid på söndagar”, läser jag i Wikipedia. Och på ett annat ställe läser jag: ”Syren skyddar mot ondska. Sprid färska blommor i ett hemsökt hus för att driva ut andarna. Använd den i formler för besydd, lycka, kärlek och för spirituell medvetenhet. Fungerar även vid divination och för kreativitiet.”

En magisk växt, alltså.