Etiketter

, , , , , , , ,

På Rosängen håller de första kauffmanntulpanerna på att slå ut. Jag hade tagit bort alla löv runt buskar och lökväxter. Tur att det blåste tillbaka en del, för nu är temperaturen åter under noll på nätterna. Den här tulpanen heter Giuseppe Verdi.

Vid Norr Mälarstrand låg Lodbrok, såg jag, och jag undrade vad den gjorde där. På Internet fick jag förklaringen: Stadshusbron byts ut under påskhelgen.

Den här infon har jag kopierat från Stockholms Stads webbsida: Lyftkranen Lodbrok beräknas lyfta bort det gamla brospannet vid 14-tiden på Långfredagen. Arbetet med att lägga det nya brospannet (200 ton) på plats påbörjas vid midnatt mellan Långfredag och Påskafton. Det gamla brospannet på 100 ton läggs på kajen vid Norr Mälarstrand (vid bensinmacken) där det demonteras och fraktas bort för återvinning.

Jag tycker sånt här är spännande.  Jag visste att Lodbrok och bron hade passerat Reimersholme redan den 27/3, bogserad av Tug genom Södertälje kanal först och sedan vidare ner till Stockholms-Slussen. Hade velat se det, men får nöja mig med ett bildspel  från Södertäljetidningen: http://lt.se/nyheter/sodertalje/1.1597566-bildextra-har-slussar-200-ton-bro

Lyftkranen Lodbrok, vars största höjd är 51 meter, har ett intressant CV:
* Var med och bärgade Regalskeppet Vasa
* Var med och byggde Essingeledens broar, bl.a. Essingebron som Lodbrok krockade med
* Krockade med Essingebron den 14 oktober 2005

Vi är nog många med samma livserfarenheter: Först är man med och bygger upp någonting och sedan blir det en krock med det man byggt upp. Och någonting går sönder.

Straxt till höger om Lodbrok ligger bogserbåtarna Tug och Ted vid kajen, något närmare Stadshuset.

När jag var på väg upp från strandkanten på Långholmen efter att ha fotograferat Lodbrok, Ted och Tug på andra sidan Mälaren, så mer eller mindre snubblade jag på den här bulten. Inte för att jag vet vad den har använts till, kanske för att surra fast en eka, men jag tycker att gamla nyttoföremål av järn som man på det här sättet ser hammarslagen på, är vackra. Kan bero på att jag har järnsmeder i släkten på pappas sida och järnet på något outgrundligt sätt hamnat i generna…