Etiketter

,

En duva i brudklänning, tänkte jag, när jag såg den här tamduvan promenera över asfalten på Slipgatan. Eller om det nu är en hanne: en officer och en gentleman.

Den här duvan har överlevt i minst 2 år, lätt att känna igen p.g.a. sin avvikande färg. Den reducerade pigmenteringen kallas leucism och nu under vintern har säkert allt det vita utgjort ett skydd mot rovfåglar.  Inte så på sommaren.

Om människor i gemen fick lite större kunskaper om tamduvan, så skulle den säkert slippa otrevliga benämningar i stil med asfaltsråtta. Den är smartare än man tror, och den är monogam. Båda föräldrarna tar hand om ungarna och också hannen frambringar krävmjölk. Den är en mycket skicklig flygare vilket det här videoklippet – Pigeons vs the Peregrine Falcon -visar: http://www.youtube.com/watch?v=aiOHAaGNXkM&feature=related

Och ….  man ska inte glömma brevduvornas insatser under kriget. 52 år efter sin död firades brevduvan Paddy som en krigshjälte och hedrades med djurvärldens motsvarighet till Victoriakorset. Paddy var den första duvan som kom tillbaka till England efter Dagen D i juni 1944. Med sig hade han ett kodat meddelande.

På Långholmen kommer nu Vårlökar upp. Om någon dag kommer gräsytorna t.h. om fotbollsplanen att vara alldeles gula. Jag har spritt massor av fröer från vårlök på Rosängen, men växtförhållandena där passar den ännu inte riktigt, så den avvaktar.